Universiteit Singapore

Een team van het Department of Psychological Medicine en Department of Biochemistry aan de Yong Loo Lin School of Medicine aan de National University of Singapore (NUS) heeft ontdekt dat senioren die wekelijks meer dan twee standaard porties champignons consumeren, 50 procent minder kans hebben met milde cognitieve stoornissen (MCI).

Een portie werd gedefinieerd als driekwart kopje gekookte champignons met een gemiddeld gewicht van ongeveer 150 gram. Twee porties komen overeen met ongeveer een halve plaat. Hoewel de portiegroottes als richtlijn dienen, werd aangetoond dat zelfs een kleine portie champignons per week nog steeds gunstig kan zijn om de kans op MCI te verminderen.

“Deze correlatie is verrassend en bemoedigend. Het lijkt erop dat een algemeen verkrijgbaar enkel ingrediënt een dramatisch effect kan hebben op de cognitieve achteruitgang, ”zei universitair docent Lei Feng, van de NUS-afdeling voor psychologische geneeskunde, en de hoofdauteur van dit werk.

De zes jaar durende studie, die werd uitgevoerd van 2011 tot 2017, verzamelde gegevens van meer dan 600 Chinese senioren ouder dan 60 jaar die in Singapore woonden. Het onderzoek werd uitgevoerd met steun van het Life Sciences Institute en het Mind Science Center van NUS, evenals de National Medical Research Council van het Ministerie van Singapore. De resultaten werden online gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease op 12 maart 2019.

Bepaling van MCI bij senioren

MCI wordt meestal gezien als het stadium tussen de cognitieve achteruitgang van normale veroudering en de meer ernstige achteruitgang van dementie. Senioren die lijden aan MCI vertonen vaak een vorm van geheugenverlies of vergeetachtigheid en kunnen ook een tekort vertonen aan andere cognitieve functies zoals taal, aandacht en visuospatiale vaardigheden. De veranderingen kunnen echter subtiel zijn, omdat ze geen cognitieve beperkingen ervaren die de dagelijkse activiteiten beïnvloeden, wat kenmerkend is voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

“Mensen met MCI zijn nog steeds in staat hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Wat we in dit onderzoek moesten vaststellen, is of deze senioren slechter presteren op standaard neuropsycholoog-tests dan andere mensen van dezelfde leeftijd en dezelfde achtergrond, ”legt Asst Prof Feng uit. “Neuropsychologische tests zijn specifiek ontworpen taken die verschillende aspecten van iemands cognitieve vaardigheden kunnen meten. Sommige tests die we in dit onderzoek hebben gebruikt, zijn zelfs afkomstig van de veelgebruikte IQ-testbatterij, de Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS). ”

Als zodanig hebben de onderzoekers uitgebreide interviews en tests met de ouderen uitgevoerd om een ​​juiste diagnose te stellen. “Het interview houdt rekening met demografische informatie, medische geschiedenis, psychologische factoren en voedingsgewoonten. Een verpleegkundige meet bloeddruk, gewicht, lengte, handgreep en loopsnelheid. Ze zullen ook een eenvoudige schermtest doen over cognitie, depressie, angst, “zei Asst Prof Feng.

Hierna werd een standaard neuropsychologische beoordeling van twee uur uitgevoerd, samen met een beoordeling van dementie. De algemene resultaten van deze tests werden diepgaand besproken met deskundige psychiaters die bij de studie betrokken waren om een ​​diagnostische consensus te krijgen.

Paddestoelen en cognitieve stoornissen

Zes veel geconsumeerde paddestoelen in Singapore werden in het onderzoek genoemd. Deze zijn: golden enoki, oesterzwam, shiitake en witte champignons, evenals gedroogde en ingeblikte champignons. Het is echter waarschijnlijk dat andere paddenstoelen waarnaar niet wordt verwezen ook gunstige effecten zouden hebben.

De onderzoekers geloven dat de reden voor de verminderde prevalentie van MCI in champignoneters te wijten kan zijn aan een specifieke stof die in bijna alle variëteiten voorkomt. “We zijn erg geïnteresseerd in een stof genaamd ergothioneine (ET),” zei Dr Irwin Cheah, Senior Research Fellow bij de NUS Department of Biochemistry. “ET is een unieke antioxidant en ontstekingsremmer die mensen niet zelf kunnen synthetiseren. Maar het kan worden verkregen uit voedingsbronnen, een van de belangrijkste zijn paddenstoelen. ”

Een eerdere studie van het team over oudere Singaporezen toonde aan dat de plasmaspiegels van ET bij deelnemers met MCI aanzienlijk lager waren dan bij gezonde leeftijdsgenoten. Het werk, dat in 2016 werd gepubliceerd in het tijdschrift Biochemical and Biophysical Research Communications, leidde tot de overtuiging dat een tekort aan ET een risicofactor kan zijn voor neurodegeneratie, en een verhoogde ET-inname door paddestoelconsumptie kan mogelijk de cognitieve gezondheid bevorderen.

Andere verbindingen in paddestoelen kunnen ook voordelig zijn om het risico op cognitieve achteruitgang te verminderen. Bepaalde hericenonen, erinacines, scabronines en dictyoforines kunnen de synthese van zenuwgroeifactoren bevorderen. Bioactieve verbindingen in paddestoelen kunnen ook de hersenen beschermen tegen neurodegeneratie door de productie van beta-amyloïde en gefosforyleerde tau en acetylcholinesterase te remmen.

Volgende stappen

De mogelijke volgende onderzoeksfase voor het team is het uitvoeren van een gerandomiseerde, gecontroleerde studie met de pure samenstelling van ET en andere plantaardige ingrediënten, zoals L-theanine en catechines uit theebladeren, om de werkzaamheid van dergelijke fytonutriënten te bepalen bij het vertragen van cognitieve afwijzen. Dergelijke interventionele studies zullen leiden tot een robuustere conclusie over het causale verband. Bovendien hopen Asst Prof Feng en zijn team ook andere voedingsfactoren te identificeren die kunnen worden geassocieerd met gezond ouder worden van de hersenen en een verminderd risico op leeftijdsgebonden aandoeningen in de toekomst.