Persbericht – Mobi Mushrooms

Rhenen, 8 november 2023 — De paddenstoel is een prachtig duurzaam en gezond product en nu bovendien ook nog eens lokaal dankzij innovatieve indoor farming in een mobiele container. Mobi Mushroom is een initiatief van paddenstoelen-fanaat Kees de Jong en boerderijwinkel-expert Hans Ravensbergen. In samenwerking met paddenstoelenproducent en importeur Mitrofresh ontwikkelden zij een innovatieve container waar binnen een gecontroleerde omgeving shiitaken worden gekweekt. Deze innovatieve benadering van landbouw belooft duurzaamheid, efficiëntie en een continue aanvoer van hoogwaardige paddenstoelen en dat allemaal lokaal.

De Nederlandse landbouwsector staat voor tal van uitdagingen, waaronder klimaatverandering, grondgebrek, eiwittransitie en milieudruk. Het kweken van paddenstoelen in container biedt een antwoord op deze uitdagingen en levert diverse voordelen:

  • Duurzaamheid: Door het kweken van paddenstoelen in container kan het waterverbruik aanzienlijk worden verminderd, en er is weinig tot geen uitstoot van schadelijke stoffen.
  • Efficiëntie: De gecontroleerde omgeving van de container zorgt voor een optimale groeiomstandigheden, waardoor de productiecapaciteit wordt gemaximaliseerd.
  • Kwaliteit: Consumenten kunnen genieten van hoogwaardige, smaakvolle paddenstoelen met een consistente kwaliteit gedurende het hele jaar.
  • Lokaal: Door de paddenstoelen ter plaatse te kweken, verminderen we de behoefte aan langeafstandstransport, wat de ecologische voetafdruk verkleint. Het project creëert bovendien een extra verdienmodel voor lokale boeren en heeft daarmee een positief effect op de lokale economie.
  • Gezond: Paddenstoelen zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, en ze zijn van nature calorie- en vetarm, en ze bieden immuunondersteuning.
  • Eiwittransitie: Paddenstoelen bieden een uitstekend vleesalternatief voor vegetariërs en veganisten, waardoor ze kunnen genieten van een eiwitrijk voedsel.

Presentatie 1e Mobiele Container in Nederland