Woensdag 27 november 2019

Spectaculaire wetenschappelijke ontdekking over paddenstoelen.

Paddenstoelen bevatten vaak hele heilzame ingrediënten en vooral in de Oosterse wereld worden ze al duizenden jaren gebruikt.

Nu echter, toont een wetenschappelijk onderzoek uit Australië aan dat wanneer je bepaalde paddenstoelen combineert je een drietrapsraket in handen hebt.

In de Oosterse wetenschap en geneeskunde vormen paddenstoelen een normaal bestanddeel van hun pakket aan medicijnen, maar gelukkig wordt ook de Westerse wetenschap zich steeds meer bewust van de helende en ondersteunende eigenschappen van paddenstoelen, en dat bepaalde extracten van paddenstoelen je immuunsysteem een geweldige ondersteuning kunnen geven.

Nu zitten paddenstoelen sowieso boordevol met nuttige stoffen voor het menselijk lichaam en ondersteuning van je gezondheid, maar bovengenoemd onderzoek heeft tot een opmerkelijke conclusie geleid en dat is dat bij een combinatie van bepaalde paddenstoel-extracten er een synergetische werking ontstaat, waardoor je een totaal effect krijgt dat vele malen groter is dan wanneer je die paddenstoel-extracten individueel zou gebruiken.

Het resultaat waar dit mee werd bereikt is een combinatie van de Maitake, Reishi en Shiitake. De reden dat die combinatie zo goed werkt is vooral gelegen in het feit dat paddenstoelen rijk zijn aan beta-glucanen.

Glucanen behoren tot de groep koolhydraten. Het zijn ketens van glucose en komen voor in de celwanden van planten. Door de manier waarop de glucosemoleculen aan elkaar vastzitten kan ons lichaam deze glucanen niet opnemen. Glucanen komen voor in granen, zoals haver, en in gisten en paddenstoelen.

Omdat werd gedacht dat glucanen een gunstig effect zouden hebben op het afweersysteem was het idee dat het afweersysteem dan tumorcellen beter zou herkennen en zou kunnen bestrijden. Studies met proefdieren en reageerbuisjes laten wisselende effecten zien van bèta-glucanen op het doden van kankercellen, hoewel deze overwegend gunstig zijn. Ook zijn er aanwijzingen uit dit soort studies dat bèta-glucanen beschermen tegen het krijgen van kanker wanneer gezonde cellen aan kankerverwekkende stoffen worden blootgesteld.

Enkele studies bij mensen wijzen op een mogelijk gunstig effect van bèta-glucanen bij maagkanker. Wanneer deze worden ingenomen naast chemotherapie neemt de overlevingsduur toe en verbetert de kwaliteit van leven. Ook zijn er aanwijzingen dat bèta-glucanen mogelijk dikkedarm-tumoren in omvang kunnen doen laten afnemen.

Deze gezondheidsclaims over bèta-glucanen en een beter afweersysteem zijn door de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) afgekeurd. Dat betekent dat fabrikanten die claim niet mogen gebruiken omdat er onvoldoende bewijs voor is.

Misschien komt daar nu verandering in naar aanleiding van het op 7 november jl. gepubliceerde wetenschappelijk onderzoek, dat niet is gebaseerd op proefdieren, maar het menselijk immuunsysteem.

Daar waar vaak al goede resultaten werden behaald met beta-glucanen, toont het onderzoek aan dat dit effect wordt versterkt door bepaalde paddenstoel-extracten in combinatie te gebruiken.

De auteurs van het onderzoek verklaren dan ook terecht vol trots dat dit het eerste wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont dat er bij bepaalde combinaties van paddenstoelen een zeer gunstige energetische werking optreedt voor het immuunsysteem en ja er zijn nog meerdere onderzoeken nodig, maar deze is wel weer een stap in de goede richting en toont aan wanneer ook jij een combinatie van paddenstoelen gaat gebruiken, ook jouw immuunsysteem “een boost” zal krijgen.