Paddenstoelen kweken geeft optimale duurzaamheid

Paddenstoelen kweken is een unieke mix van recycling, wetenschap en werkzaamheid. Deze krachtige combinatie maakt ze tot een van de meest duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen in de wereld.

Champignontelers in de wereld staan ​​bekend als de “ultieme recyclers” vanwege hun vermogen om bijproducten en afval van andere sectoren van de landbouw om te zetten in de compost of het medium dat wordt gebruikt om champignons te telen. Door deze recycling van andere landbouwgewassen en bijproducten hebben champignonkwekerijen een kleinere ecologische voetafdruk dan bijna alle andere bedrijven.

Sterker nog, wanneer je de winkel binnengaat en witte of bruine champignons ziet, kijk je naar een ongelooflijk efficiënt voedsel: de telers van vandaag gebruiken productiepraktijken die minder dan 8L  water gebruiken om 500gr champignons te produceren, vergeleken met gemiddeld 100L water per 500 gr andere verse producten. Door manieren te vinden om het watergebruik te beheersen en het beschikbare water te recyclen, kunnen champignontelers de hoeveelheid die ze nodig hebben tot een minimum beperken en ook de impact van hun kwekerijen op de omliggende omgevingen minimaliseren.

Evenzo zijn champignons een gewas met een relatief lage energie-footprint. Voor het produceren van een 500 gr champignons is 1,0 kilowattuur (kwh) elektriciteit nodig. Dit is dezelfde hoeveelheid energie (1 kwh) als nodig is om een ​​koffiezetapparaat elke dag een uur te laten draaien! Door de manier waarop champignons worden geteeld, is slim omgaan met energieverbruik goed voor de productie en goed voor het milieu.

Het kweken van 500 gr. champignons is zelfs zo efficiënt dat het slechts 300 gr. CO2-equivalenten genereert. Dit betekent dat als je alle emissies van koolstofdioxide (CO2, een broeikasgas) bij elkaar optelt door 500 gr champignons te produceren – van het compostrecept helemaal tot wat je in de winkel koopt – het equivalent is van slechts 300 gr CO2. Om een ​​idee te geven van hoe klein een ecologische voetafdruk is, stoot het gebruik van 4L brandstof bijna 9KG CO2 uit.

Paddenstoelen worden het hele jaar door gekweekt en hebben niet veel land nodig.

In feite kan één hectare land 450.000 KG = 450 TON champignons produceren. Anders gezegd, een hectare land kan genoeg paddenstoelen produceren om de lengte van bijna 4.700 voetbalstadions te vullen.

Door elke meting van water- en energie-input en de lage CO2-uitstoot zijn paddenstoelen een voedzaam voedsel met een zeer kleine ecologische voetafdruk. Champignontelers zijn niet alleen de ‘ultieme recyclers’, maar bieden ook een duurzame, slimme voedselbron voor een groeiende wereldbevolking.