Hoe gezond zijn paddenstoelen?

De Romeinen noemden paddenstoelen al het ‘voedsel van de goden’. Ze bevatten weinig calorieën maar zijn rijk aan eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. De hoeveelheid varieert per soort, maar ze zijn meestal rijk aan kalium, B-vitaminen en selenium. Ze zijn allemaal vetarm.

Ze kunnen uw weerstand versterken.

Paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om de gezondheid te verbeteren. Al heel lang worden bijvoorbeeld shiitakes ingezet bij verkoudheid.

Ze versterken de weerstand tegen virusinfecties, bacteriën en schimmels. Betaglucanen, polysacchariden in paddenstoelen, kunnen verantwoordelijk zijn voor dit effect, aangezien ze de weerstand kunnen versterken. Shiitake en oesterzwammen bevatten de meeste bèta-glucanen.

Ze zijn gunstig voor de gezondheid van het hart

Paddestoelen bevatten verschillende stoffen die je cholesterol kunnen helpen verlagen. Dit zijn betaglucanen, eritadenine en chitosan. Een studie bij mensen met diabetes toonde aan dat het eten van oesterzwammen gedurende 14 dagen het totale cholesterol en triglyceriden verlaagde. De bloedglucose en bloeddruk waren eveneens verlaagd. Paddenstoelen bevatten ook een variatie aan krachtige antioxidanten, zoals fenolen en polysacchariden, die ontstekingen en oxidatieve stress kunnen verminderen. Oesterzwammen lijken het hoogste gehalte aan antioxidanten te hebben

Paddenstoelenextract kan kanker tegengaan

In Aziatische landen worden de bètaglucanen uit paddenstoelen al lang gebruikt voor de behandeling van kanker. Resultaten van dier- en reageerbuisonderzoek wijzen uit dat paddenstoelenextract de kans op tumorgroei kan verminderen. Patiënten die chemotherapie ondergingen konden baat hebben bij paddenstoelsupplementen.

Sommige paddenstoelen bevatten vitamine D


Net zoals mensen produceren paddestoelen vitamine D als ze worden blootgesteld aan zonlicht. Ze zijn zelfs het enige voedingsmiddel van niet-dierlijke afkomst dat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine D bevat. Wilde paddenstoelen bevatten een aardige hoeveelheid, aangezien ze worden blootgesteld aan zonlicht. De hoeveelheid hangt af van het klimaat en de breedte van de paddenstoel. Blootstelling aan ultraviolet licht voor of na de oogst zorgt ook de productie van vitamine D. Het eten van vitamine D-verrijkte paddenstoelen kan je vitamine D-status verbeteren.

Tot slot

Paddenstoelen zijn een gezond voedingsmiddel. Je kunt paddenstoelen gemakkelijk inzetten voor het vervangen van vlees.

Een echte  vleesvervanger zijn ze niet omdat ze geen vitamine B12 bevatten en ook minder ijzer en eiwitten vergeleken met echt vlees. Desalliettemin zijn ze zeer voedzaam. Het is daarom een ​​goed idee om deze regelmatig op het menu te zetten, zodat u kunt profiteren van de vele nutriënten die erin zitten.

Referentie: Junglen Zwaan