Paddenstoelen

Waarom dit SUPER-voedsel geweldig is voor je gezondheid en de echte “duurzaamheid” is van deze planeet

Onze voorouders hebben de gezondheidsvoordelen van paddenstoelen al in 200 of 250 n.Chr. Gedocumenteerd in het boek The Divine Farmer’s Materia Medica, een fundamentele tekst over Chinese welzijnspraktijken, medicinale planten en landbouw. Van de Chinese Reishipaddenstoel, die bekend staat om zijn immuunondersteunende eigenschappen, tot de Finse Chaga-paddenstoel, het ondersteunt antioxidantroutes, de gezondheidsvoordelen en het ecologische en culinaire potentieel van schimmels zijn net zo divers als het aantal soorten dat op de bosbodem staat. Maar onze relatie met paddenstoelen is ingewikkeld.

Voor elke semi-geobsedeerde voedselzoeker die het bos doorzoekt op wilde cantharellen, zijn er mensen die op hun hoede zijn voor paddenstoelen en niet van het idee houden om schimmel te eten. Misschien zijn ze bang dat ze vergiftigd zullen worden, of misschien heeft die slijmerige pizza-ervaring met champignons die ze als kind hadden het eten voor altijd verpest. Desalniettemin is het tijd om de paddenstoel opnieuw te overwegen, niet alleen omdat schimmels zacht zijn voor de planeet en de grote recyclers van de natuurlijke wereld, maar ook omdat ze het duurzame superfood van de toekomst kunnen zijn.

Champignons zijn gezond op het bord en zacht voor de planeet
Volgens een studie van SureHarvest uit 2017, vereist het kweken en oogsten van een pond verse champignons slechts 1,8 liter water, 1,0 kilowattuur energie en genereert het slechts 0,7 pond CO2-equivalente uitstoot. In bossen breken paddenstoelen organisch materiaal af en creëren ze een gezonde bodem door hun grondstoffen weer beschikbaar te stellen voor het ecosysteem. Champignons zijn misschien wel het meest duurzame voedsel op aarde, maar het is niet het enige dat ze super maakt. Champignons zitten boordevol vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, waaronder vitamine D, vitamine B6, foliumzuur, magnesium, zink en kalium. Schimmels zijn rijk aan antioxidanten zoals ergothioneine en selenium, verminderen ontstekingen en verbeteren de immuunfunctie. Champignons, verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren, zijn een gastronomisch veelzijdig, koolhydraatarm, praktisch vetvrij voedsel dat vlees als hoofdgerecht of als bijgerecht kan vervangen.

Komen mensen eindelijk uit die slijmerige pizza-denkwijze met champignons?
Er zijn meer dan 2.000 eetbare paddenstoelen in de wereld, maar 90 procent van de schimmels die mensen koken zijn de gecultiveerde basisportobello en witte knoppen. Klassiekers als Shiitake zijn ook populair. Voedseltrends veranderen echter en door schimmels geïnspireerde bedrijven vullen een nieuwe niche met alternatieven voor conventionele paddenstoelen.

Een verhoogde interesse in foerageren en lokaal geproduceerde ingrediënten in combinatie met een afkeer van technisch vlees (Impossible Foods, Beyond Meat, enz.) Heeft wonderen gedaan voor de reputatie van de paddenstoel, waardoor deze van culinaire nieuwsgierigheid is veranderd in een mainstream-ster. Over het algemeen voelen consumenten zich meer op hun gemak met dit rare organisme, omdat ze merken dat het gemakkelijk en veelzijdig is om te koken en respect hebben voor het feit dat verantwoordelijke telers houtafval gebruiken dat anders op stortplaatsen terecht zou komen om hun paddenstoelen te laten ontkiemen.

Of je nu lokaal koopt, op zoek bent naar inheemse variëteiten of thuis zelf kiemt met een kweekset (Smallhold is een bekend merk in biologische paddo kweeksets), de gezondheidsvoordelen die paddenstoelen bieden, zijn net zo complex als het ecosysteem van waaruit ze komen.

Bronnen: Theamericanscholar.com, Smithsonianmag.com, Mushroomcouncil.com